We moeten nog een hoop leren

Het is woensdagochtend 8:15 als ik de bus instap richting school. Boeken inleveren staat gepland op helaas zowat de warmste dag van het jaar. Maar eigenlijk valt de warmte op dat moment van de dag nog best mee. Gekleed in een lange witte broek en een shirtje stap ik de heerlijk verkoelde bus in. Geen sarcasme dit keer. Het is serieus aangenaam als ik ga zitten. Ik pak mijn supersonische-niet-in-de-knoop-rakende oordopjes erbij en ga richting school. Bus twee is iets warmer, maar nog steeds vrij aangenaam. Ik heb het gevoel dat ik de warmte waar ik normaal niet tegen kan echt aan het verslaan ben. Ik sjouw me dan wel een bult aan de voorraad water die ik bij me heb, het is nog steeds goed te doen.

Op de terug weg naar huis lijkt de warmte opeens minder aangenaam te worden. M’n armen beginnen rood te worden van de uitslag en de bodem van m’n voorraad aan koel drinkwater begint op te raken. M’n lange witte broek voelt opeens toch een stuk dikker dan ik eerst dacht. Naast me zit een jong (ik gok Turks) meisje dat bijna volledig bedekt is en het niet warm lijkt te hebben. Terwijl ik me suf drink aan water en m’n blaas bijna uit elkaar voel klappen zit zij heerlijk rustig in haar auto theorie boek te bladeren. Niks wapperen of met flesjes water zeulen. Nee. Als de rust zelve is ze volledig kalm en heeft ze alles onder controle. Waarom lukt mij dat niet? Ik probeer het wel, maar blijkbaar zit de optie hittegolf-kalmte niet in mijn genenpakket.

Er stappen steeds meer mensen in en meerdere mensen van buitenlandse afkomst zijn gekleed in bedekkende kleding. Wat zullen ze mij uitlachen met m’n knalrode hoofd, denk ik. Het idee om volledig bedekt te zijn in de zomer klinkt zo raar. Wij Nederlanders trekken gewoon het liefst zo veel mogelijk uit op een dag als gisteren, maar een echt goed idee is het eigenlijk niet. De zon komt meteen op de huid en wordt door niks afgeweerd. Misschien de volgende keer toch maar wat meer kleding aantrekken. Of gewoon geen boeken inleveren en lekker gaan zwemmen. Dat is natuurlijk het beste plan. Dan maar gewoon een puur Hollandse vleeskeuring als ik het water in spring met alleen m’n bikini aan. Geen gezeul met water en ultieme verkoeling! Een beter plan kan ik even niet bedenken.

Geniet van het mooie weer!

Geef een reactie