Weekendfilms #4

Dat ik fan ben van winkelen is vast geen geheim voor jullie. Ik kan oprecht gelukkig worden als ik een leuk shirtje of bloesje zie hangen. Wat wij als Europeanen niet zien is de manier waarop onze kleding wordt gemaakt. We zien op het labeltje dan wel Bangladesh staan, maar verder tasten we in het duister over de oorsprong ervan. In de documentaire ‘The True Cost’ wordt de echte waarheid verteld over hoe onze favoriete kledingstukken uiteindelijk in de winkel komen te hangen. De sloppenwijken en de armoede komen aan bod en geven je een verrassend kijkje in deze voor ons onbekende wereld.

Wat me vooral aansprak was dat werknemers aan het woord kwamen en persoonlijke verhalen deelden. Je zag de emotie in hun ogen als ze vertelden over ingestorte fabrieken en familie leden die het niet meer kunnen navertellen. Ze roepen tegelijkertijd ook mensen op om een einde te maken aan hoe zij het noemen “fast fashion”. Alles moet steeds sneller en goedkoper en de werknemers in de derde wereld landen worden de dupe van onze liefde voor goedkope kleding. Een H&M en een Primark komen dan ook aanbod door de lage prijzen die ze vragen voor hun kleding. Er worden nog meer prijzen genoemd zoals hoeveel het bijvoorbeeld kost om een bepaald kledingstuk te maken en hoeveel het uiteindelijk oplevert.

Graphics_3322469a

Een aantal activisten komt ook aan het woord en vertelt hoe zij proberen het leven van deze mensen een beetje beter te maken. Het is mooi om te zien dat er wel iets aan gedaan wordt, maar helaas is dat nog niet genoeg. Door de vele armoede in de landen moeten de mensen blijven werken om in leven te blijven. Ze worden ziek door de slechte werkomstandigheden en moeten veel neerleggen voor wat simpele medicijnen. Daardoor moeten ze blijven werken en is het einde van hun leven eindelijk al wel dichterbij dan ze denken.

Dat mensen uitgebuit worden en werken in slechte fabrieken was mij al duidelijk, maar dat het zo slecht georganiseerd is en er zoveel schade wordt gebracht aan het leven van deze mensen wist ik nog niet. Ik vind deze documentaire dus zeker een echte eye-opener en een aanrader om te kijken. Het is de keiharde realiteit en anderhalf uur hier naar kijken maakt je zeker niet slechter.

Spannend? Nee.
Goede verhaallijn? Er zit zeker een goede opbouw in de mensen die aan het woord komen.
Goeie acteurs? Die zitten er niet in.
Aanrader?   Absoluut!
Cijfer: 8

Geef een reactie